De Onwetenden

De Onwetenden is een samenkomen van mensen die grote vragen hebben. Bij zichzelf, de wereld en het leven. Een Onwetende zoekt daarom medemensen waarmee onderwerpen kunnen worden besproken die elders lastig te bespreken zijn of zelfs onbespreekbaar zijn.

De basiskenmerken van De Onwetenden zijn:

  • Er is geen vaste grootte aan de groep
  • Er is geen uitsluiting mogelijk
  • Er is geen opkomstplicht

Dit betekent dat de groep niet vast is, niemand ergens toe wordt verplicht en dat deelname volledig op vrijwilligheid berust. Mensen doen mee, omdat zij het gevoel hebben dat het hen verrijkt en omdat zij het prettig vinden bij deze mensen, niet meer, niet minder.

Heel praktisch is er ook geen enkele voorbereiding, dus ook geen agenda. De vragen worden terplekke ingebracht en vervolgens is het aan de groep zelf om te bepalen hoe zij hiermee om willen gaan. Soms zal een vraag zichzelf aandienen en wordt daarmee gestart, op andere momenten zullen er meerdere zijn en moet er een volgorde worden aangebracht en op andere momenten kan er een stilte zijn. Het is allemaal goed en onderdeel van de samenkomst en het ontdekkingsproces.

In de kern is het daarmee volledig zelforganiserend. En is het aan de groep zelf om zaken eromheen te organiseren, zoals een plek om samen te komen, wat drankjes en een manier om te melden dat je er bij aanwezig bent. Hier zijn geen verdere richtlijnen voor, want ook dat zou inmenging zijn van boven.

Op dit moment zijn er nog geen samenkomsten van De Onwetenden. Wil jij een groep starten in jouw omgeving? Neem dan contact op via de gegevens onderaan deze pagina.