We hebben geen nieuwe idealisten meer nodig

Iedereen die op LinkedIn zit heeft waarschijnlijk de lancering van de School voor morele ambitie wel meegekregen. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om er iets van te ‘vinden’, maar heb steeds m’n keutel weer ingetrokken (sorry voor mijn mede-beelddenkers…).

Ik snap de bedoeling ervan, maar het gaat niet werken. Waarom ik dat zo stellig zeg? Omdat het is gestoeld op hetzelfde denken wat de huidige problemen heeft veroorzaakt. We gaan het proberen op te lossen met meer van hetzelfde. En dat heet “waanzin”.

Het is een zoveelste reïncarnatie van de ideologie van de verlichting en het modernisme uit het westen. En dat is op zijn beurt de zoveelste reïncarnatie van Plato’s ideeënwereld.

Het idee erachter is dat je een DROOM moet hebben. Een groots idee over de toekomst, een UTOPIE, een VISIE op het land van melk en honing, en een MISSIE (“Zending”) om zieltjes ervoor te winnen. Dit verhaal vertellen we elkaar al millennia en het maakt alles kapot wat ons lief is. Het leidt tot inquisitiedrang. Evangelisatie. Kolonisatie. Imperialisme. Grootheidswaan.

Moralisme. Ambitie.

Waarom? Omdat het mensen aanzet tot het bouwen van luchtkastelen. Maar vooral omdat mensen niet in het HIER EN NU zijn, niet geaard, maar met hun hoofd in de wolken, in een onmogelijke toekomst die onhaalbaar is. Onrealistisch. Een schijnwerkelijkheid met data, modellen en tragische theorieën. Wéér een nieuwe app. Wéér een nieuw rapport. Wéér een nieuw boek.

Wéér een nieuwe tiran.

En er verbetert niks. Nada. Ja, we graven onszelf de put in. Door in eindeloze cirkeltjes te lopen.

Ik put zelf veel inspiratie uit het idee van het OPTIMISME. Dat is geen staat van chronische blijheid, waarin alles licht en liefde is. Nee, het komt van Leibniz (wel een verlichtingsdenker… touché), die zegt dat de huidige wereld de beste van alle mogelijke werelden is (huidig optimum) en we ervoor kunnen kiezen om te streven naar een volgend optimum. Dit streven heet ‘optimisme’. Kijk, dat wist je niet, hè.

Het grote verschil is dat je hierbij niet uitgaat van hoe de wereld er volgens jou uit zou MOETEN zien, dat is moralisme. Maar van hoe de wereld eruit ziet. Hier. Nu. En dáár iets aan gaat doen. Met hoofd, hart en handen.

Dan ga je bijvoorbeeld niet een app ontwikkelen voor klimaatverandering (idealisme), maar een voedselbos starten (optimisme). Dan ga je niet een ‘inspirational speaker’ worden met als missie om een Ted Talk op je profiel te kunnen zetten (idealisme), maar dan ga je een goed gesprek beginnen in je buurthuis (optimisme).

Start in je eigen cirkel van invloed, dáár waar je bent. En houd op met die waanbeelden, waarin je stiekem gewoon op zoek bent naar jezelf en denkt dat de oplossing daarvoor in de buitenwereld te vinden is. Dat is het niet. Begin klein en houd het daar gewoon eens bij. Houd op met domme dingen doen en doe iets goeds voor je zelf en daarna je medemens. En als we dat allemaal doen, hebben we geen School voor Morele Ambitie meer nodig.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *