Waarom álle landen tijdens c*r*na gelijk optrokken? Logisch.

Een paar dagen geleden ben ik op LinkedIn voor het eerst ‘complotdenker’ genoemd. Beetje jammer, want wat ik had geschreven ging over het onderwijs en had niks met een echt complot te maken, was gewoon een ‘ad hominem’…

Ik word niet graag ‘complotdenker’ genoemd, want ik denk niet in complotten en ik word niet graag geassocieerd met mensen die achter elke ‘complotscheet’ aanwaggelen en niks onderzoeken. Die zijn weer doorgeslagen naar de andere kant. Dat is ook jammer om te zien.

Maar ik kén wel een hoop complotten. Het stikt namelijk van de samenzweringen, overal. Denk maar eens aan alle invallen die de VS heeft gedaan en regimes heeft gedestabiliseerd voor eigen gewin. Met als toppunt de ‘weapons of mass destruction’. Dat is een complot geweest ‘van heb ik jou daar’, met meer dan 1 miljoen dode Irakezen. En zonder enige vervolging van de ‘masterminds’ erachter.

Ieder kartel is een complot.

Ik zou daarom liever ‘complotkenner’ worden genoemd. Maar dat is wellicht teveel eer voor mezelf.

Maar weet je wat nóg erger is? Om te denken dat er helemáál geen complotten bestaan. Dan ben je ‘complotontkenner’. En dan ben je de meest naïeve mens op aarde. Want mensen maken constant complotten voor en tegen van alles. Om hun eigen belangen te dienen en zélfs om het ‘publieke’ belang te dienen, wat dat ook moge zijn. “Doing bad to do good”.

De grootste complotgedachte van de afgelopen jaren was natuurlijk c*r*na. Wat een verhalen ik daarover ben tegengekomen! Ongelooflijk, wat een fantasie, aan beide kanten, complotdenkers én complotontkenners. Mensen die alleen maar kwaad willen zien óf alleen maar goed.

De grote vraag is dan vooral: hoe kan het zo zijn dat óveral over de hele wereld op precíés dezelfde momenten precíés dezelfde maatregelen werden doorgevoerd?

Die is vrij eenvoudig te beantwoorden. Alle leden van de WHO hebben een verdrag ondertekend, waarin zij toezeggen dat ze allemaal op dezelfde manier handelen als er een ziekte op de A-lijst komt (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC). En dat de WHO op de naleving hiervan mag handhaven.

Dat verdrag heet “International Health Regulations, IHR”, bestaat al decennia en is gewoon openbaar te raadplegen (https://lnkd.in/eaiH2fhi). Mooie quote op Wikipedia: “The IHR is the only international legal treaty with the responsibility of empowering the World Health Organization (WHO) to act as the main global surveillance system.”

Zo, is dat ook weer opgehelderd. Kunnen we weer rustig slapen en het tenminste gaan hebben over de vraag of zo’n globaal verdrag een goed idee is of niet. Dat lijkt me een meer constructieve discussie. Dán hebben we het ergens over.

Hoe c*r*na dan op die A-lijst kwam én bleef, dat is nog altijd een raadsel. Daar mogen complotdenkers verder over speculeren. En ik ga daar rustig verder onderzoek naar doen, zodat we niet langer hoeven te speculeren.

Maar ik ga nóg liever het gesprek aan over de vraag: willen we onszelf écht op deze manier organiseren?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *