Waarheid is niet buiten jezelf te vinden

Jaren geleden was ik een aantal maanden in Sri Lanka voor een stage. Ik had specifiek voor dit land gekozen omdat het één van de weinige boeddhistische landen is. Ik was daar heel benieuwd naar.

Maar toen ik eenmaal daar was zag ik dat zélfs het boeddhisme een religie als alle andere is. Overal tempels met beeldjes van Boeddha, die als God werd vereerd en waar offers voor werden gebracht. En al die monniken in hun oranje uniforms. Traditie en rituelen zonder inhoud, niet innerlijk doorleefd, enkel uiterlijk geleefd.

Het deed me pijn om dat te zien. Hoewel ik toen nog bar weinig wist over religies, wist ik wel dat als Boeddha dit zou zien, hij zich zou omdraaien in z’n graf. Dit was toch echt precies het tegenovergestelde van zijn leer. En deze ‘boeddhisten’ waren helemaal niet ‘zen’, maar bloednerveus, aggressief en verdwaald.

De leer van Boeddha gaat over de grondoorzaak van het menselijk lijden: gehechtheid. Door de gehechtheid aan alles en iedereen op te geven, kom je in een staat van ‘verlichting’, wat niet veel meer betekent dan dat de ‘zwaarte’ van het leven en het lijden verdwijnt. Het leven wordt lichter, minder zwaar.

Ik ontmoet veel mensen die op zoek zijn naar antwoorden, die echter hopeloos verdwaald zijn. En ik heb hetzelfde gehad. En hun lijden komt voort uit hun valse aanname dat de antwoorden in de buitenwereld te vinden zijn. Daar ligt hun hechting.

En daarom gaan ze zichzelf te buiten aan allerlei sensaties, om hun zintuigen maar vérder te prikkelen en gaan ze in plaats van spullen weer andere dingen, ideeën of mensen vereren. Goeroes, fetishes, religies, ideologieën, sport, extase, het lijf, de natuur, bomen, dieren, wat dan ook. Zolang het maar positief is, je positie inneemt in de buitenwereld.

Maar de ‘Waarheid’ ga je in de buitenwereld niet vinden. Daar vind je enkel de ‘werkelijkheid’, die is buiten jezelf. De Waarheid is ook niet ‘binnen’ jezelf overigens, maar als woorden tekort schieten werkt dat prima.

De Waarheid is namelijk het absolute niets. Het niet-iets. De Waarheid is de ontkenning (negatie) van de werkelijkheid. Dus als je naar échte antwoorden zoekt, moet je de weg ‘naar binnen’ gaan, maar praktisch betekent dat vooral dat je het niet meer buiten jezelf zoekt. De negatie dus, en dat is heel negatief.

Maar het negatieve (ontkenning, leegte, chaos, duister, dood), dat staan we niet toe. Dat is taboe. Alles moet maar positief (positie, leven, licht, liefde) zijn. En zo raken we steeds meer verdwaald in de uiterlijkheden, in de schijnwereld (Maya) om ons heen en raken we onszelf kwijt, met burnouts en depressie (ont-spanning) als gevolg.

De krachtigste manier om bij jezelf te komen en bij échte antwoorden is de ontkenning, de negatie. Door uit volle borst “Nee!” te zeggen. En dat is waar de meeste mensen die het antwoord buiten zichzelf zoeken de meeste moeite mee hebben. Want dan zijn ze zo negatief… en dat mag schijnbaar niet.

Zeg ‘Nee’ naar buiten en zeg ‘Ja’ naar jezelf. Welkom terug, welkom thuis.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *