Nieuwjaardag: ’t kan ook anders!

Ik heb bij nieuwjaarsdag altijd al een wat dubbel gevoel gehad. Het is de dag na de afsluiting van een drukke periode met veel festiviteiten, eten en drinken. Het is ook ongeveer de afsluiting van de traditionele Joel-periode van de oorspronkelijke volkeren in dit deel van de wereld.

Nieuwjaarsdag hoort te voelen als een nieuw begin, maar zo voelt het eigenlijk nooit. Het voelt meer als het begin van de herhaling van de cyclus, de revolutie (ja, dat is de betekenis van dat woord). Gaan we weer… Of ben ik de enige die dat heeft?

Terwijl vele traditionele volkeren over de hele wereld er heel andere rituelen op na hielden. Zo hadden zij een heel andere kalender dan wij nu hebben. Veelal bestond die uit 13 manen (maanden) van 28 dagen, elk bestaand uit 4 weken van 7 dagen. Extreem praktisch, optellend tot 364 dagen.

En dan bleef er nog één dag over in het jaar. Dat was “de dag buiten de tijd”, waarin alles opnieuw werd opgestart. En dan werd ook alles vergeven, op emotioneel en relationeel vlak, maar soms inclusief financiële schulden! Dit was een enorm belangrijke manier om ongelijkheid te verminderen.

Stel je toch eens voor dat we van nieuwjaarsdag een dag van vergeving maken. Dat ieder van ons elk jaar letterlijk een nieuwe kans krijgt, met een schone lei mag beginnen. Dan zou deze dag niet meer zo leeg voelen en zouden we daadwerkelijk van goede voornemens werk gaan maken. Want er verandert daadwerkelijk iets.

Maar ach, de gevestigde belangen hebben daar natuurlijk geen enkele baat bij vermindering van ongelijkheid, dus blijven we nieuwjaarsdag gewoon de leegte ‘vieren’ en het uitzicht op een nieuw revolutie, herhaling van zetten.

Zo zie je dat het getal 13 ook helemaal geen ongeluksgetal was, maar van oudsher juist een geluksgetal. Het maakt de cyclus rond. In plaats daarvan zitten we nu opgescheept met een absurde kalender die kant noch wal raakt en ons uit een natuurlijk ritme haalt.

Meer weten hierover? Zoek op “13 moon calendar”. En ik ben benieuwd of het ook bij jou ‘resoneert’.

Maak er een mooi 2024 van!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *