Dit hebben politieke partijen, advocaten en fascisme met elkaar gemeen

Ik ga een balletje opgooien, waarvan ik benieuwd ben hoe jullie hier tegenaan kijken. Ik leg altijd vreemde verbindingen en ik ben nu een heel bijzondere op het spoor gekomen.

De belangrijkste kernwaarde van politieke partijen is… partijdigheid! Ja, logisch. maar ik weet niet of je dat wel eens had bedacht. Ze vertegenwoordigen bepaalde belangen en spreken namens een bepaalde groepering of bevolking.

Ik kwam er laatst achter dat, naast politici, er nóg een beroepsgroep is waarvan de belangrijkste kernwaarde “partijdigheid” is: Advocaten (vertaalt ongeveer als “spreekt vóór”).

En als je dan het parlement gaat vergelijken met een rechtbank is dat niet zo vreemd. Met de kamervoorzitter als rechter en de parlementsleden als advocaten, de vertegenwoordigers van hun ‘cliënten’. Zo kun je het toneelstukje wat ze daar opvoeren wellicht beter begrijpen.

En nu komt de volgende verbinding met deze groepen. Partijdigheid is óók de kern van fascisme. Fascisme komt namelijk van ‘Fascia’, wat zoveel betekent als ‘bundel’, het staat voor de samenbundeling van mensen en belangen.

Fascisme is daarom iets wat inherent is aan politieke PARTIJEN. De ene partij gaat hierin alleen verder dan de ander. En de ene meer openlijk dan de andere, maar het zit er altijd in.

Politieke partijen bestaan dan ook pas sinds eind 19de eeuw. En bedenk dan eens wanneer het fascisme in opkomst kwam. Niet lang daarna met Mussolini.

En dan is de opkomst van de rechtspersoon (zoals een vereniging) ook pas sinds begin 20ste eeuw. Daarvoor waren er bijna alleen maar maatschappen tussen mensen, maar was er geen eigen persoonlijkheid.

En dan kwamen de massamedia óók nog op in die zelfde tijd.

Zo zie je dat de opkomst van de politieke partij, in combinatie met de opkomst van de rechtspersoonlijkheid zorgde voor een ongebreidelde groei van een enkele partij, versterkt door de opkomst van massamedia, wat zorgde voor een giftige cocktail die het idee van partijdigheid enorm kon doen escaleren.

Waarmee één partij, of dit nu in de Sovjet Unie, Duitsland, China of Italië is, de volledige macht kon grijpen om alle andere partijen aan de kant te zetten.

En in wezen is dit systeem van partijdigheid onveranderd gebleven en ligt fascisme dus ook áltijd op de loer. Dit systeem is toe aan een enorme update in deze nieuwe tijd.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze gedachtegang vinden. Ideeën of toevoegingen zijn van harte welkom!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *