De ware oorzaak van de puinhoop op de woningmarkt

Als het over de woningmarkt gaat wordt altijd net gedaan of het een kwestie is van vraag en aanbod door de ‘hidden hand’, maar het zit in de praktijk heel anders in elkaar.

Het heeft een directe relatie met de inflatie. Die is ook niet ontstaan door prijsverhogingen of schaarste, maar het heeft te maken met geldontwaarding. De prijzen zijn niet hoger geworden, het geld is gewoon minder waard geworden.

Waardoor dat komt? Omdat er sinds 2008, maar vooral de laatste jaren enorme sommen geld zijn ‘bijgedrukt’ door centrale banken onder het mom van ‘quantitative easing’. Er is zo’n absurde hoeveelheid geld in omloop gebracht dat het bijna onmogelijk is om er een voorstelling van te maken.

Hoe dit is gecreëerd? Dat hebben we zelf gedaan. De rente was zó laag, dat heel veel mensen op allerlei manieren geld gingen lenen. Hypotheken, investeringen, leningen, enz.

Je was gek als je geen geld leende! Maar dit geld bestond helemaal niet. Het werd terplekke gecreëerd, omdat wij het gingen lenen. Wij kríj́gen geen krediet, wij zijn de crediteuren. Wij zijn zelf het krediet, het onderpand voor de lening. Denk daar maar eens over na.

Deze absurde geldhoeveelheid heeft geleid tot enorme speculatie, want het geld moet érgens heen. En als er weinig innovatie is, moet het naar iets wat al bestaat. Dus dan gaat het naar bekende investeringsdoelen.

En één van de meest lucratieve is… vastgoed! De huizenprijzen stijgen al sinds begin jaren negentig véél harder dan de economie. En dat komt niet alleen door (kunstmatige) schaarste, maar vooral door speculatie door een overvloed aan kapitaal.

Wat dit zegt is dat de geldvoorraad veel sneller groeide dan de woningvoorraad. En dat er dus mensen en organisaties met veel kapitaal zijn die dit kunstmatig in stand houden en verergeren.

Daar komt nog eens bij dat al die ‘overwaarde’ en het handelen in huizen zorgt voor méér speculatie.

Als we de woningmarkt willen verbeteren, moet er iets gebeuren met de geldvoorraad. En die krimpt al een tijdje, door hogere rentes. Dus dan weet je dat er een contractie aankomt, krimp.

Ik ben benieuwd hoe erg die zal zijn, maar ik vermoed niet dat de woningmarkt er beter van zal worden. Het zal eerder leiden tot The Great Taking (zoek maar eens op, van David Rogers Webb), de grote inzameling van onderpand door de kredietverstrekkers.

En zo zie je: de ‘markt’ is al decennia een illusie. En het zou de mensen die hiervan weten sieren als zij de waarheid zouden vertellen in plaats van zoete broodjes verkopen. Dan kunnen we werken aan het oplossen ervan.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *