De EU reduceert NL tot een tandeloze provincie

Voor alle ‘fans’ van de EU wil ik even een vergelijkbaar verhaal delen uit de Nederlandse geschiedenis dat zich nu herhaalt. In de hoop dat zij wat kritischer worden naar dit veelkoppig monster dat is geschapen. Deze Leviathan.

De EU is namelijk een federatie. En als dit het nog niet helemaal is, dan is dat op z’n minst de opzet en duurt het niet lang meer. Net als de VS, net als Rusland. Federaties zijn ‘collecties’ van vele staten. Daarin heeft de centrale regering echter het laatste woord en zijn de staten ondergeschikt.

Maar wat veel mensen niet weten is dat er een alternatief is voor het federatiemodel. En dat is een confederatie. Bij een confederatie blijft de staat zelf autonoom, zelfstandig. Deze kan zelf belastingen blijven heffen, zelf beslissingen nemen, hogere wetten en beleid afwijzen, enz. Zwitserland is een confederatie, vandaar de afkorting CH, Confoederatio Helvetica. De kantons zijn daar bijzonder autonoom, maar ook zij dragen steeds meer macht over naar de centrale regering.

In de EU is sinds 2020 iets gebeurt wat daarnaast veel mensen ook niet weten. De EU kan sinds corona voor het eerst zelf geld lenen. De coronaschulden staan daarom niet op de begroting van Kaag, maar op de EU begroting. Handig! Daardoor lijkt het net alsof het allemaal goed gaat. Volgende stap is zelf belasting heffen.

De Europese Unie heet dus niet voor niets niet meer de Europese Gemeenschap. Het eerste is een eengeworden federatie, het tweede een confederatie.

Dit is in Nederland eerder gebeurd. Ooit waren onze provincies soevereine staten. Die kwamen samen in de… Staten Generaal. Maar langzaam maar zeker heeft het Rijk de macht gegrepen en is alles gecentraliseerd. Het is omgekeerd.

De EU doet ditzelfde trucje op dit moment, maar dan nóg een niveau hoger. Nederland wordt gereduceerd tot een Europese provincie. En we laten het allemaal maar gebeuren. Willen we dit wel? Wanneer hebben wij onze goedkeuring hiervoor gegeven? En waarom wordt er niks met onze vele pogingen tot afkeuring gedaan?

We moeten van de EU een confederatie maken, maar óók van Nederland. En óók van elke provincie. Zodat op het niveau van elke lokale gemeenschap de autonomie wordt bewaard en mensen de zeggenschap en het eigenaarschap weer gaan voelen die nodig is voor een échte democratie.

Geen enkele verkiezing op Europees niveau gaat dit rechtzetten. Het is een machtsgreep en de EU moet op z’n plek worden gezet als nuttige confederatie die mag coördineren, maar niet mag opleggen of voorschrijven.

Want de volgende stap is deze: Dat de federaties EU, Rusland, VS, de Afrikaanse Unie, enz. worden opgenomen in de Wereldfederatie, die de VN zal vervangen en van bovenaf gaat bepalen hoe de wereld gaat werken.

Het is gekkenwerk. Je kunt op zo’n afstand helemaal geen besluiten nemen die gaan werken. We moeten de richting van macht 90° draaien. Van verticaal naar horizontaal. Dat is de enige manier. Zonder ‘eenwording’.

Binnenkort meer hierover, over cocratie, zoals ik het noem.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *