De centrale geldruif bepaalt wie hoeveel verdient

We blijven ons maar verbazen over de absurde ongelijkheid in de wereld en doen net alsof dit natuurlijk is. Maar het is ontzettend kunstmatig. En het maakt iedereen ongelukkig, inclusief de allerrijksten.

En tegelijk blijven we ons verbazen dat de mensen die het échte werk doen zo ondergewaardeerd en onderbetaald worden. Terwijl de bullshit jobs overbetaald worden om zich met anderen te bemoeien. Een mooi voorbeeld is de beroepsleider, die volledig is vrijgespeeld om te managen en besturen.

Hoe kan dat nou zijn ontstaan?

Ongelijkheid is natuurlijk, maar enkel heel beperkt. De huidige ongelijkheid is totaal gefabriceerd. Door centralisatie van macht en welvaart. Maar vooral door centrale uitgifte van geld. Ook wel ’trickle down economics’ genoemd. Het idee is dat het dan vanzelf ‘beneden’ komt.

Want wat denk je dat er gebeurt als je geld centraal gaat uitgeven via centrale banken? Dan gaat iedereen proberen zo dicht mogelijk bij de geldruif te komen. En de mensen die op dit moment het rijkste zijn, zitten het dichtst bij de geldruif.

En al die mensen hebben een bullshit job. Allemaal. Geen van allen voegen zij waarde toe, maar parasiteren op anderen. Want (weerhouden van) toegang tot geld betekent toegang tot levenskracht en energie van anderen.

En als je daar ook nog rente en schuld bij optelt, komt er ook nog eens veel meer terug bij de geldruif dan eruit gaat. Het is een bullshit magneet!

Is dit nu eenmaal hoe het werkt? Totaal niet, tot de jaren 30 waren er talloze lokale banken, maar door de grote depressie zijn die gecentraliseerd, en daarna nog verder in de vorm van centrale banken die direct geld uitgeven vanuit één punt en daarbuiten mag niemand geld uitgeven. Monopolie, zonder enige vorm van burgerinvloed. Daarom is de CBDC ook een heel slecht idee, want dit gaat de centralisatie enkel nóg verder versterken.

De mensen die het werk doen, die nog verbonden zijn met mensen en aarde, zitten het verste van de geldruif en verdienen daarom het minste. Zo simpel is het en zo werkt het. En daarom hebben zij nauwelijks invloed om er iets aan te veranderen.

En het zijn juist de mensen die afhankelijk zijn van de geldruif die het verder bestendigen. Want dat zijn vaak slimme mensen die het wel prima vinden zo. Hier op LinkedIn wemelt het ervan. Van die ‘investeerders’ en ‘beleggers’, je kent ze wel. Voegen nul waarde toe, maar romen wel af, teren op anderen.

Daarom zie je ook weinig mensen afwijken van dit gebaande pad. Want ze moeten hun fictieve luizenleventje inruilen voor iets wat echt is. En dan moeten de handjes wapperen. Stel je voor.

Als we hier iets aan willen veranderen, moeten we iets doen aan de centralisatie van financiering. En de gelduitgifte weer in handen geven van de mensen zelf.

Buurtbanken? Dan kunnen lokale gemeenschappen weer hun eigen geld uitgeven. En kunnen de mensen die daadwerkelijk waarde toevoegen daar ook fatsoenlijk voor betaald worden. Het kan écht.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *