Er is veel ophef over de CBDC (Central Bank Digital Currency) van de ECB, de digitale Euro. Voorstanders zien een mogelijkheid om de macht van de banken te breken en witwassen te stoppen. Tegenstanders zien een controlemechanisme om álle transacties van een afstand te monitoren, en toe te wijzen waar geld aan besteed mag worden.
En weet je wat? Het maakt allemaal niet uit. Of de banken het nu zelf regelen of de overheid, het is hetzelfde laken een pak.
Overheid en bedrijven zijn zo innig verstrengeld dat het om het even is en de gevolgen gelijksoortig. Of het is een monopoliepositie (overheid, communistisch) of een oligopoliepositie (markt, kapitalistisch). Maar in beide gevallen is de macht niet decentraal, bij de mensen zelf, maar bij een selecte, centrale groep die de geldvoorraad in een ’top’ regelt van bovenaf. En of het de ene kant op valt of de andere, de effecten zijn grotendeels dezelfde.
Dat is namelijk het voornaamste voordeel van cashgeld. Als je het in de portemonnee hebt zitten, kun je zelf bepalen wat ermee gebeurt. Dat is met digitaal geld nu niet zo. De geldvoorraad wordt door de banken zelf beheerd en bij iedere transactie vindt er ‘autorisatie’ plaats door zo’n bank als tussenpersoon.
Deze continue ‘autorisatie’ door ‘autoriteiten’ vinden we inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Overal worden toegangspoortjes en poortwachters geplaatst die moeten en mógen bepalen of iemand wel of niet iets mag. We hebben ‘exclusie’ geïnstitutionaliseerd en tot de kern van élk business model gemaakt en ondertussen blijven we maar leuteren over het belang van ‘inclusie’. Misschien moeten we eerst iets aan de uitsluiting doen.
En met CBDC of bankgeld blijft de autorisatie.
Een werkelijk eerlijk en non-exclusief geldsysteem zorgt dat de macht en de keuze bij de mensen zélf komt. Dat zij zelf met elkaar kunnen bepalen hoe het geld wordt gecreëerd en hoe dit wordt verdeeld. Een digitale munt zou hierbij prima passen. Maar alleen als deze absoluut (!) en onvoorwaardelijk decentraal en autonoom is en er geen controle van bovenaf mee mogelijk is en geen autorisatie nodig is.
Maar ja, als we het helemaal decentraal zouden maken, kunnen ‘we’ geen ’terrorisme’ bestrijden. Want dáárom hebben we natuurlijk méér centrale controle ‘nodig’. Is dat wel zo? Of is dat ’terrorisme’ eigenlijk de oorzaak van hoe het geldsysteem nú werkt? En gaat méér centrale sturing en controle juist olie op het vuur zijn?
En voordat er weer mensen reacties gaan geven over dat Bitcoin ons gaat ‘redden’: Ja, Bitcoin heeft laten zien dat een decentraal geldsysteem mogelijk is, maar ik vertrouw het voor geen cent (ja, ik vind ‘m ook leuk gevonden). Achter Bitcoin zitten andere belangen die niet kenbaar worden gemaakt, maar alles ruikt enkel naar “onderwereld” en “speculatie”.
We moeten geen genoegen nemen met beide alternatieven die worden voorgelegd. We mogen alleen genoegen nemen met iets wat echt van jou en mij is. Volledig horizontaal en decentraal.
Geef een reactie